GRATIS verzending in België en Nederland📦
GRATIS verzending in België en Nederland📦

Blogs

Welke typen voetbalschoenen zijn er?

Welke typen voetbalschoenen zijn er?

Bij het kopen van voetbalschoenen heb jij vast ook wel eens te maken gehad met het probleem van alle verschillende soorten voetbalschoenen. Het grootste verschil hierin zit in de noppen. We benoemen in deze blog de vijf belangrijkste soorten voetbalschoenen:

Firm Ground (FG)

Deze schoen wordt ook wel de 'all round' schoen genoemd. De noppen van deze schoen zijn vaak langwerpig of rond zodat een goede grip ontstaat op natuurlijk gras. De keuze tussen ronde of langwerpige noppen is voornamelijk een persoonlijke keuze, het hangt er vanaf wat je prettiger vindt voetballen. De noppen (tussen de twaalf en vijftien in aantal) zitten vast aan de zool waardoor ze niet vervangen kunnen worden.

Soft Ground (SG)

Deze voetbalschoen is gemaakt voor natte en zachte velden. De soft ground voetbalschoen heeft langere metalen schroefnoppen (meestal tussen de zes en acht in aantal.) Door de stroefheid van het metaal en de lengte van de noppen glijd je minder snel weg. Dat kan net het verschil maken op een cruciaal moment in de wedstrijd. Een nadeel van dit type schoen is dat de stabiliteit door het lage aantal noppen minder is. De soft ground schoen is vooral populair bij keepers.

Turf (TF)

Turf schoenen hebben veel en kortere noppen vergeleken met reguliere voetbalschoenen. Deze voetbalschoenen zijn vooral bedoeld voor voetbal op harde ondergronden. Denk hier aan bepaalde soorten kunstgras, gravel maar ook bevroren velden. Door het grote aantal noppen behoud je beter grip op een hardere ondergrond en glij je minder snel uit.

Kunstgras (AG)

Kunstgrasvelden worden steeds bekender bij vele voetbalclubs. De noppen van kunstgras schoenen zijn vrij kort, hebben een andere vorm en positionering zodat je niet vast komt te zitten op het wat stroeve kunstgras. Ook deze voetbalschoenen hebben een groter aantal noppen (soms wel tot 25). Een belangrijk pluspunt van de dit soort schoenen is dat de zool speciaal is gemaakt om slijtage door het kunstgras tegen te gaan.

Indoor (IN)

Een aparte categorie vormen de indoor voetbalschoenen. Indoor voetbal speel je in een zaal met een houten of kunststof vloer. Voetbalschoenen met normale noppen zouden deze vloeren meteen beschadigen. Vandaar dat indoor schoenen een platte zool hebben met een lichte kleur zodat er geen strepen op de vloer ontstaan. Grip krijg je doordat de zolen een patroon hebben. Heel soms hebben indoor schoenen een klein aantal, zeer korte, rubberen noppen rond de bal van de voet.


Schrijf een reactie

Comment are moderated